28 juni 2010

Navigatie: de GPS van lang, lang geleden...



Een galjoen kruist stampend door de golven. Hoog boven het dek klapperen de zeilen in een strakke zuidooster, het boegwater spat hoog op. Touwen, riekend naar pek en zilt zeewater, kraken trillend bij elke windstoot.

Op het achterdek staat de kapitein met een vreemdsoortig instrument aan zijn oog naar de horizon te kijken, terwijl de bootsman het roer stevig in de hand houdt.
"Zijn we nog op koers, kapitein?" roept de man boven de geluiden van het schip uit.
De kapitein mompelt alleen wat. "19 graden 36 minuten noord. Mooi." Hij haalt een tweede, fragieler ogend instrument uit zijn vest, een houten doosje met twee wijzerplaten, en staat er een poosje ingespannen naar te kijken. Berekeningen lopen als parels in een telraam voor zijn ogen. "82 graden 21 minuten west," zegt hij tenslotte. "Prima." Hij loopt naar het roer en klopt de bootsman op de schouder. "We zijn op koers, beste man. Recht zo die gaat!"


Read More

23 juni 2010

Schuimcartografie


Wanneer je op een blauwe maandag (in mijn geval een zondag) voor de spiegel staat met een scheermes in de hand, durven je gedachten wel al eens af te dwalen. Het is het normaalste fenomeen ter wereld. Je staart in het schuim in de gootsteen, terwijl je harses overuren maken in je hoofd. Iedereen kent het, iedereen weet wat dagdromen is. Maar niet iedereen lijdt aan cartocacoethes, die vreselijke ziekte waarbij je in allerlei random patronen... kaarten begint te zien.

Hoewel het iets vaker schijnt voor te komen bij geografen, probeer ik toch voorzichtig te zijn met uitroepen als "hé, die appelsienschil lijkt op Kameroen!" of "vertoont dat toefje borsthaar nu geen stuitende gelijkenis met Kamtchatka?". Mensen kunnen zo'n kreten maar matig appreciëren, en hoewel ik nu niet bepaald snak naar het predikaat 'normaal', zijn er toch bepaalde dingen die ik liever uit de weg ga. Kindermoord is nog zoiets. Daar kom je tegenwoordig écht niet meer mee weg.

Kaarten zien in loze vormen mag dan een vreselijke aandoening zijn, toch is precies hieraan mijn eerste blogbericht gewijd: cartocacoethes in een schuimige lavabo. U weze gewaarschuwd. 



Foto van de lavabo in kwestie;

Read More