30 augustus 2013

Lofoten 2013: de trek naar de ferryhalte: te laat is overnachten zonder eten!


dinsdag 13 augustus 2013

Slapen in een tentje is toch nog anders dan in een berghut, ook al is de ondergrond heerlijk zacht vanwege het mos waarop de tent is opgezet. De wekker staat om zeven, en dus ben ikzelf uiteraard al om zes uur wakker. Een tijdje lig ik tegen het tentzeil aan te kijken, tot het nietsdoen me teveel wordt en ik geen andere keus heb dan de luiken van de wereld te openen. Ik kleed me in mijn slaapzak aan en sluip stilletjes naar buiten, ervoor wakend niemand wakker te maken. Mijn fototoestel vind ik op de tast. Ik doe de ritssluitingen van de tent gauw weer toe, en blijf even roerloos luisteren. Niemand reageert, niemand is wakker geworden. Mooi. 
Read More

29 augustus 2013

Lofoten 2013: tussen fjorden, meren en bergen door naar de Selfjordhytta... en daar voorbij!


maandag 12 augustus 2013

Piebediebiep - piebediebiep - piebediebiep... De wekker boort gaatjes in mijn slaap als in een ponskaart. Licht filtert er doorheen en werpt lange, schuine banen in de stofjes die zweven in mijn dromen. De nacht valt weg als een badmantel die van mijn schouders glijdt op een tropisch strand, de dag komt als een vloedgolf opzetten. Ik zet me schrap, staar met ogen op spleetjes getrokken naar de torenende schuimkoppen. Kom maar op!
Met donderend geraas stort mijn bewustzijn zich over me heen. 
Read More

Lofoten 2013: de helleklim naar de Fredvanghytta


zondag 11 augustus 2013 (avond)

In mijn vorige blogpost vertelde ik al van de stevige wandeling die we vandaag ondernamen van Nusfjord naar Napp. Wie dacht dat de dag erop zat, was echter goed fout. We moesten namelijk nog naar onze slaapplaats, en die was alleen te voet bereikbaar. En aangezien we vandaar een tweedaagse zouden doen, moest alle bagage dus mee.

In Napp werden we door een taxibusje opgehaald en terug naar Lydersen gebracht, waar we de bagage oppikten: tenten, proviand, kleren... Alles. Daarop ging het naar Innersand, een gehucht van een handvol huizen verderop in de vlakte, want daar woonde mr. Normann, die de sleutel had van de Fredvanghytta. Met de sleutel op zak werden we door de taxi afgezet aan het begin van het wandelpad. We zeulden onze rugzakken op onze rug en gingen op pad. Een groot deel van het pad was al zichtbaar: een dun streepje dat zich diagonaal een steile, groene helling op worstelde. Bovenaan verdween het in de wolken.
Read More

28 augustus 2013

Lofoten 2013: boenk omhoog en klets omlaag - het pad van Nusfjord naar Napp


zondag 11 augustus 2013

het uitzicht vanop ons balkon in Lydersen Rorbuer



Zalig geslapen vannacht! We ontbijten aan de ietwat krappe, maar comfortabele tafel in onze hut in Fredvang, proppen alles weer in de rugzakken en bergen die op in de schuur. Met de dagrugzak stappen we in een taxi die ons naar Nusfjord zal brengen, een vissersdorpje op het volgende eiland dat als traditioneel Noors dorpszicht de bescherming geniet van UNESCO. Die bescherming heeft er helaas wél toe geleid dat Nusfjord een beetje gedisneyficeerd is: wie er wil rondlopen, moet toegang betalen. Of toch als je op een menselijk uur aankomt. En dat was natuurlijk buiten ons gerekend. 

Read More

27 augustus 2013

Lofoten 2013: geïmproviseerde cruise, en een eerste streepje doodsangst


Zaterdag 10 augustus 2013

Op tijd opgestaan vandaag, en ontbeten in de keuken van de jeugdherberg. Nadien met volle bepakking naar de ferryterminal gewandeld, een tochtje van nog geen 500 m, waar we al snel konden inschepen. Drie uur stoomden we over de ontzaglijke Vestfjord, de zee-engte tussen Lofoten en het vasteland. In het begin moest het schip zich nog een weg zoeken tussen de talloze eilandjes die in verschillende richels voor de kust lagen, de meeste weinig meer dan wat naakte rotsblokken in de zee, maar na een uur gaapte de zee in al haar eindeloosheid voor ons open. Ver, ver voor ons uit, als een donkere veeg aan de horizon, lag Lofoten. Tergend langzaam werd het groter in de middagzon.
Read More

26 augustus 2013

Lofoten 2013: heenreis en eerste verkenning op Noorse bodem


Lofoten: een keten rotsige eilanden die als een hoorn uit het vasteland van noordelijk Noorwegen naar voren steekt, de punt diep in de Golfstroom geboord. Een machtige muur van graniet oprijzend uit de Atlantische Oceaan, begroeid met gras en weinig meer, de wateren errond wemelend van de vis. Bolwerk en springplank van Vikingen van weleer, bron van mythes en sagen, vandaag nog net zo onherbergzaam als duizend jaren geleden - Lofoten.

Read More