16 november 2021

IJsland — Snorkelen tussen continenten en badderen in heet geiserwater

Onze eerste volle dag op IJslandse bodem begon al goed: met een verjaardagsfeestje! Hanne, de jongste dochter van onze vrienden, werd vandaag immers twee jaar, en dat zou gevierd worden. Maar we hadden ook heel wat IJslandse wonderen voor de boeg.

Onze wekker staat vandaag om halfzeven, maar niet getreurd, het uurtje tijdverschil met België maakt dat dat toch eerder als halfacht aanvoelt, en dat is nog nét een acceptabel uur voor ons wazige brein. Met kleine oogjes zeulen we de valiezen weer naar de auto's (die van ons staat lekker ver weg geparkeerd) en vervolgens trekken we te voet naar Sandholt, een sferige Scandinavische bakkerij waar je ook heerlijk kunt ontbijten. Bovendien blijkt dat kinderen zowaar gratis eten! Al snel zullen we leren dat kinderen váák gratis mogen aanschuiven in IJsland. Twijfel je nog om met je koters naar het land van IJs en Vuur af te zakken? Aarzel niet langer en boek die vlucht! Ze zijn hier heel kindvriendelijk.

Nog voor de zon goed en wel op is, zijn wij alweer onderweg. Onze eerste stop van de dag ligt in Þingvellir National Park, een langwerpige grondverzakking van zo'n 6 km breed en liefst 40 km lang. Maar om die te verklaren, moeten we eerst even uitzoomen.



de bathymetrie van de Atlantische Oceaan. Zie je enorme bergrug in het midden?
Helemaal in het noorden ligt IJsland, iets links van Groenland (die grote rode blob bovenaan)

Over de hele lengte van de Atlantische Oceaan ligt een mid-oceanische rug: een enorme bergketen van ruim 18.000 km lang, die bijna geheel verzwolgen is door de oceaan. Alleen hier en daar komt een topje boven water (bijvoorbeeld de Azoren). Het is op deze lijn dat de Europese en Afrikaanse aardplaten enerzijds, en de Noord- en Zuid-Amerikaanse aardplaten anderzijds uit elkaar bewegen. Op de plek waar ze divergeren ontstaan scheuren in de oceaanbodem, magma welt op en stuwt de randen van de barsten op. Het is een actieve vulkanische zone, en nergens zo fel als in het hoge noorden, waar millennia van vulkanische activiteit een gigantisch eiland heeft doen ontstaan: IJsland.

De divergentie van de aardplaten gaat vandaag nog steeds door, waardoor ook op de landmassa van IJsland barsten ontstaan en grote blokken wegzakken. Eén zo'n verzakking is Þingvellir, met spectaculaire landschappen tot gevolg. Gezien het ook vrij laag ligt, heerst er een vrij mild klimaat (naar IJslandse maatstaven), waardoor het ook al kort na de aankomst van de Vikingen werd uitgekozen als de plek waar één keer per jaar alle stamhoofden samen kwamen om recht te spreken, huwelijken in te zegenen en executies uit te voeren: de Alþingi. Gaandeweg evolueerde die ene dag per jaar van een ceremoniële naar een politieke gebeurtenis, waaruit uiteindelijk het IJslandse parlement voortkwam (dat trouwens nog steeds Alþingi heet!). Bijna 1000 jaar lang kwamen de machthebbers van IJsland hier samen, tot het parlement in de jaren 1960 dan toch maar naar Reykjavik werd verhuisd.

In het diepste deel van Þingvellir ligt vandaag de dag een meer. De bodem van dat meer wordt gevormd door een enorme barst, die volgens de boekjes dé plek is waar de continentale platen uit elkaar bewegen. Dat is natuurlijk een beetje fantasierijk (er is niet één plek waar de ene plaat stopt en de andere begint, maar een hele reeks parallelle barsten), maar niettemin is het een prima gelegenheid om eens iets geks te doen. En dat is: snorkelen in het ijskoude water. Cathy en Stijn (de man van het andere koppel) hijsen zich in droogpakken en duiken de plomp in, terwijl Carolien (de vrouw van Stijn) en ik met de vijf kindjes gaan wandelen. En zie dat laatste gerust als een opoffering: terwijl ik géén fan ben van de kou, ben ik toch razend benieuwd naar het schouwspel onder water. En bovendien zou onze korte wandeling ook beslist een uitdaging vormen. Heb je al eens vijf koters tegen een klif opgezeuld terwijl er een paar héél huilerig doen omdat ze uit de warme auto moeten? Het is een aparte ervaring. Vooral onze Sam had het eventjes knap lastig. Gelukkig bleek er bovenop de klif een visitor center te liggen waar ze warme choco hadden: dat haalde het randje er weer netjes af, waardoor de afdaling weer sereen verliep.



iedereen klaar om de plomp in te duiken


Cathy verkent de diepte


de "kloof tussen de continenten" gaat eindeloos diep


Sam poseert even voor de foto, en gaat meteen daarna door met jengelen


Sam chocosnor is weer tevreden


Stijn en Cathy na een prachtige (maar ietwat killige) duik tussen twee continenten

Volgende stop: Geysir. Yep, die heeft zijn naam niet gestolen: het is op deze plek dat de geiser ligt die alle andere op aarde zijn naam heeft gegeven. Tegenwoordig is deze oergeiser op rust en barst hij nog maar heel af en toe uit, maar vlakbij ligt een jonge actieveling die om de 4 à 10 minuten een geweldige fontein bloedheet water de lucht in stoot. Ook wij mogen daarvan getuige zijn.



En dan is de tijd gekomen om onze knoken maar weer eens te gaan verwarmen. Een eindje naar het zuiden ligt Gamla Laugin, nogal bedriegelijk "Secret Lagoon" genoemd (de IJslandse naam is minder prozaïsch, en betekent gewoon "het oude zwembad"). Mannen en vrouwen douchen zich apart, in hun piedelpoedelnakie, en daarna komt iedereen samen in een groot rechthoekig bad dat gevoed wordt door een kleine geiser. Af en toe zien we een wandelaar dik ingeduffeld langs lopen, wij zitten heerlijk te puffen in onze zwembroek. We blijven hangen totdat de zon de horizon begint te kussen, snijden zelfs nog een taartje aan voor Hanne, en springen vervolgens weer in onze kleren.



Groepsfoto in het hete water van Gamla Laugin

In de opzettende duisternis richten we onze wagens naar het zuiden. We suizen over volmaakte wegen tussen torenende bergen en rollende schapenweides. Uiteindelijk wordt het zó donker dat we enkel nog de witte strepen en de gele paaltjes van de weg zien. We houden nog één stop, bij de legendarische waterval Seljalandsfoss, maar hoewel die netjes verlicht is met krachtige spots zitten we al snel weer in de auto: het is te koud, en onze maag rommelt.



Cathy en Sam in de nevel van de Seljalandsfoss

Nog een halfuur lang stoten we door, tot een bordje ons doet afslaan naar Skógafoss: hier ligt ons hotel voor de nacht. We nemen een laat diner en leggen vervolgens de kindjes in bed. Wij gaan nog niet slapen, want ons huisje heeft een hot tub, en die moeten we natuurlijk uittesten. Die avond zullen we amper iets van noorderlicht zien. De wind waait als een woesteling, maar we amuseren ons kostelijk. Tot een fikse rukwind onze handdoeken in het water begint te kieperen en we bibberend en wel weer naar binnen vluchten. Over en out!

Hoe onze reis verder verliep? Dat lees je natuurlijk in het vervolg:

De zuidkust: watervallen, kloven, zwarte stranden en glinsterend ijs

0 comments:

Een reactie posten

Een opmerking bij deze post? Laat het me weten!