11 dec. 2012

En toen werd ik verliefd op een ander...

Jaren ben ik verliefd geweest op de ene. Echt. Intens verliefd. Er ging geen moment voorbij of ik dacht aan haar. En elke keer gleed er een glimlach over mijn gezicht. Ze was geweldig mooi, dat zag iedereen. Stapelgek op haar, dat was ik. Nooit had ik gedacht dat ik haar zou verlaten. Tot vorige week het ondenkbare gebeurde: ik werd verliefd op een ander.En wat is ze mooi, dames en heren! Ik had haar al een paar keer kort mogen ontmoeten, telkens wanneer ik op zakenreis was in Engeland, maar dit was de eerste keer dat ik haar vier dagen na elkaar mocht verkennen. Het waren vier zalige dagen, dat kan ik je wel vertellen. Ik verkende elk hoekje van haar, proefde van haar wanneer ik maar kon, ging met haar slapen en stond met haar op, en werd steeds maar verliefder. En toen we afgelopen zondag afscheid namen, voelde het alsof ik een deel van mezelf verloor. En we kenden elkaar amper vier dagen. Ik zal je haar naam verklappen, kom, omdat we onder ons zijn. Haar naam is... Londen.

Ik zal nooit vergeten hoe gek ik was van de lichtstad Parijs. Parijs is machtig, veelkleurig, oer-Frans ook. Maar Londen... Wie Londen verkent, heeft het gevoel alsof hij de hele wereld ziet. Loop door Chinatown, en waan je in het verre oosten. Een ruisende, bruisende variant ervan. Ik heb al diverse Chinatowns gezien over de wereld, maar deze is... woaw. Niet eens zo groot, maar wel geweldig levend. En als je al dat Chinese geweld even beu bent, wandel je gewoon twee straten verder, en meteen struikel je over de onthutsende pracht van Picadilly Circus. Vergeet dat idiote billboard maar even, kijk naar de gebouwen! Die zijn majestueus, en lijken in alle richtingen eindeloos verder te lopen. 

Tot vorige week het ondenkbare gebeurde: ik werd verliefd op een ander. 

Of als je geen zin hebt in dat bombastische gedoe, loop dan Chinatown in de andere richting uit. Dan kom je in Soho, nog zo'n etnische wijk. Alleen vind je hier vanalles: van Ierse pubs tot Indische bars, van new agewinkeltjes tot sushirestaurants. Kuier wat rond, loop verloren en koop zomaar wat aan een kraampje wanneer je honger krijgt. Het zal je smaken, dat beloof ik je.
En Londen is nog zoveel meer. Het British Museum is prachtig, en gratis bovendien! De parken zijn wijds en heel goed onderhouden. Dat kan niet altijd van Parijs worden gezegd. Ze hebben geen Eifeltoren, die Londeners, maar ze hebben wel de London Eye, vanwaar je uitzicht hebt over de hele stad. Als je bereid bent je blauw te betalen tenminste. Het Londense erfgoed gaat terug tot de Laat-Romeinse tijd, en dat zie je. Zo is de Tower of London gesticht door niemand minder dan Willem de Veroveraar, en was het de vestigingplaats van de Engelse koningen gedurende meer dan vijfhonderd jaar. En voor wie meer van shoppen houdt is er altijd Harrods, om eens lekker los zu gehen. Of misschien ben je wel meer voor de ontelbare andere boetieks, winkeltjes, stalletjes en ga zo maar door die de stad rijk is. Laat je iPod thuis, want Londen wemelt van de straatmuzikanten en andere artiesten.

Harrods, voor wie van shoppen houdt (en niet op een centje ziet!)

Cultuur, geschiedenis, shoppen... Het zijn allemaal maar fracties van zaken die Londen zo geweldig maken. Wat me het meest beviel was de sfeer in die prachtige stad. Ondanks dat het een grootstad is (met 7,5 miljoen inwoners de grootste van Europa), voelt ze vaak heel knus aan. Zelfs zulke theatrale plaatsen als Picadilly Circus. En dankzij het voortreffelijke openbaarvervoersnet kom je ook heel snel ergens. Of dat nu een hotspot van cultuur is, of een rustig achterafwijkje met een prachtige boekenwinkel.

Daunt Books in Marylebone, nog een zalig ouderwetse ervaring

En voor wie zich nog steeds zorgen mocht maken over mijn promiscuïteit: ik hou nog steeds hartstochtelijk van mijn lief. Zij was er natuurlijk de hele tijd bij - we verkenden samen deze geweldige stad. Misschien was het ook wel vanwege haar gezelschap, dat ik zo heb genoten van de sfeer in Londen. Want liefde (voor een stad of een menspersoon) is een verwarrende, maar verwarmende sensatie.